Hoe wonen in Frankrijk mij in twee jaar tijd heeft veranderd

Lisette tips Frankrijk

Nu ik bijna twee jaar in Frankrijk ben moet ik zeggen dat wonen in dit land mij al aardig heeft veranderd. Lees mee om erachter te komen waarin ik veranderd ben!

U zeggen

In Nederland heb ik ineens moeite gekregen met het zeggen van ‘je’. Voordat ik naar Frankrijk verhuisde zei ik zo ongeveer tegen iedereen ‘je’ behalve wanneer de persoon al een wat hogere leeftijd bereikt had. In Frankrijk zeg je ‘u’ tegen iemand die je niet kent. Ook al zijn dit mensen van je eigen leeftijd, tegen een vreemde zeg je ‘vous’. Als vanzelfsprekend ging ik dat in Frankrijk natuurlijk ook doen en zo heb ik de gewoonte gekregen en is het lastig om weer om te schakelen. 

Ik heb trouwens wel meer moeite met taal dingetjes nu ik in Frankrijk woon. Bepaalde Franse woorden of uitspraken ga ik ineens letterlijk naar het Nederlands vertalen, wat soms heel raar klinkt. Zo was ik eens terug in Nederland en samen met vriendinnen gingen we een drankje bestellen op het terras. Een van hen was even naar de wc en ik zou voor haar bestellen. Ik wist even niet aan de man hoe ik moest uitleggen dat er nog iemand bij hoorde en ik zei dus: ‘voor mijn vriendin ook een ijsthee alstublieft’, waarop de andere vriendinnen me een beetje raar aankeken en de beste man waarschijnlijk dacht dat we een relatie hadden. In het Frans betekent copine gewoon een vriendin en ‘petite copine’ betekend dat je een relatie hebt met diegene. 

Beleefdheid

Fransen zijn soms overdreven beleefd. Ik heb zelfs collega’s die zich excuseren dat ze mij opbellen omdat ze dan mijn tijd ‘verdoen’ !?! Ik kan mij hier soms wel eens aan ergeren en ik vraag mij wel eens af of het geen gespeelde beleefdheid is. Maar goed, ik heb het toch ook wel een klein beetje van ze overgenomen. 

Laatst waren we namelijk een weekje weg met mijn Nederlandse familie en deed de kachel van het huurhuisje het niet meer. De eigenaar zou om een bepaalde tijd langskomen, maar was een kwartier later nog niet komen opdagen en wij wilden ergens naartoe. Ik had natuurlijk kunnen zeggen dat we tevergeefs op hem hadden gewacht, maar toen kwam de Franse beleefdheid ineens in mij op en heb ik maar gezegd dat we helaas weg moesten en dat het fijn zou zijn als hij nog langs kon komen om de kachel te maken. Bij terugkomst was de kachel weer lekker warm 🙂

Frans huisje

Makkelijker zijn

‘Met de Franse slag’ is wat mij betreft een spreekwoord die de Fransen echt waar maken. Ik wil niet zeggen dat Fransen per se heel rommelig zijn, maar er wordt wel een stuk minder op details gelet dan in Nederland.  Ik zie nog voor mij hoe mijn vader, op de dag van mijn trouwdag, nog even heel mooi het paadje naar de voordeur stond aan te vegen. In het hoofd van een typische Fransman zou dit volgens mij niet eens zijn opgekomen. Ook qua interieur van huizen is dit hetzelfde. In Nederland is het allemaal perfect op elkaar afgestemd, in Frankrijk staat het lekker rommelig door elkaar. Mijn Franse familie heeft mij eens gevraagd waarom de Nederlandse vensterbanken zo ‘symmetrisch’ zijn. Hiermee bedoelden ze dat er bijvoorbeeld precies twee kandelaars naast elkaar staan, daarnaast twee van dezelfde plantjes en vervolgens weer twee kaarsjes. Zij dachten dat dit misschien ‘geluk’ bracht, haha!

En weet je, eigenlijk is het wel fijn, wat gemakkelijker zijn. Probeer het maar eens, het is echt heel bevrijdend!

Minder luidruchtig zijn

Wat kan ik mij soms ergeren wanneer ik in de zomer weer van die luidruchtige Nederlanders tegenkom in de supermarkt. ‘Haal jij nog even wat chips!!! Schreeuwt de één twee gangpaden verder naar de ander. En ik zie de Franse gezichten al verbaasd en met opgetrokken wenkbrauwen toekijken.. 

Dit kan in Frankrijk eigenlijk niet en volgens mij word je ook een beetje gezien als ‘asociaal’ wanneer je dit doet. Als je iets tegen iemand wilt zeggen dan loop je naar diegene toe. Nu zijn er natuurlijk wel uitzonderingen hoor, maar over het algemeen is dit wel de regel.

Ik voel me dan ook wat ongemakkelijk wanneer ik in Nederland in het openbaar ben en iemand voor mijn gevoel te luidruchtig is. En dit terwijl ik mij er eerder nooit zo aan stoorde! Al moet ik dan ook wel weer toegeven dat ik snel weer in oude gewoonten verval… 😉

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

WONEN IN FRANKRIJK

Wil je meer te weten komen van de Franse cultuur en hoe het is om te wonen in Frankrijk? Bekijk dan ook eens het artikel waar ik beschrijf welke Franse eetgewoonten ik heb opgepikt, of lees welke 10 dingen ik niet kon in Nederland maar wel in Frankrijk. 

3 gedachten over “Hoe wonen in Frankrijk mij in twee jaar tijd heeft veranderd”

 1. Hoi Lisette,
  Mijn naam is Beatrice, ik woon bijna 27 jaar in Nederland, binnenkort verhuis ik terug naar Frankrijk (Montpellier)
  Ik ben doodsbang om terug te gaan… Hoe vind je het daar tov Nederland?
  Bedankt voor je reactie 🙂
  Groetjes, Béatrice

  1. Hoi Beatrice, Bedankt voor je reactie. Je vraag is iets wat heel lastig is om te beantwoorden, aangezien het zoveel is. Wat vind je er vooral eng aan om terug te gaan?

 2. Hallo inderdaad wij hebben vroeger veel in frankrijk gewerkt. En nu nog steeds gaan we naar frankrijk op vakantie . Gewoon super gezellig groetjes en de franse slag heb ik overgenomen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *