Blog Mijn recepten Wonen in Frankrijk

Recept: Franse Madeleines

 

Ze zijn mijn lievelingscakejes, de Madeleines. Vroeger al tijdens vakanties nam ik vaak nog een extra zak mee naar huis, omdat we ze in Nederland niet konden krijgen. Veel Madeleines worden met citroenschil gemaakt, maar dat vind ik helemaal niet lekker. Daarom heb ik het recept een beetje aangepast naar mijn smaak. Hieronder mijn versie van de Franse Madeleine. 

 

Recept voor ongeveer 35 kleine cakejes

Let op: maak het deeg een dag van te voren want het moet een nacht in de koelkast staan!

  • 3 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • Een klein scheutje vanille extract
  • Een zakje vanille suiker
  • 100 gram bloem
  • 50 gram amandelpoeder
  • 6 gram bakpoeder
  • 165 gram boter
  • Vorm voor Madeleines

 

Laat de boter vloeibaar worden in een pannetje of de magnetron en laat het afkoelen.

Doe de eieren met de suiker in een kom en mix totdat deze lichtgeel is. Doe het vanille extract en het vanille suiker met een spatel erdoor. Voeg voorzichtig de bloem, amandelpoeder en bakpoeder toe en meng goed door. Doe als laatste de gesmolten boter erdoor en dek af met plastic folie. Zet het mengsel een nacht in de koelkast.

De volgende dag zie je dat het mengsel mooi luchtig is geworden, nu kun je het mengsel in een spuitzak doen. Dit kan ook gewoon met een boterhamzakje waar je het puntje vanaf knipt.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius en vet de Madeleine vorm in met boter. Hierdoor blijven de cakejes niet plakken en gaan ze mooi glanzen. Spuit nu het mengsel in de vormpjes, tot aan het randje. Als de oven is verwarmt, verlaag dan de temperatuur tot 170 graden en zet de cakejes ongeveer 12 minuten in de oven. Kijk af en toe of ze al gaar zijn, zo niet, dan kun je ze nog iets langer in de oven laten. 

 

Laat de cakejes afkoelen op een rooster.  

Variatietips: Dip de ‘schelpkant’ in gesmolten chocolade of voeg kleine chocoladestukjes toe aan het beslag. 

Eet smakelijk!

 

 


Pinterest

Wil je dit recept bewaren? Pin onderstaande afbeelding dan op je Pinterest bord. 

 

 

Lisette

Hoi! Ik ben Lisette, eigenaar van Tips Frankrijk. Ik woon sinds januari 2018 in Frankrijk en geef jullie graag al mijn tips. Veel leesplezier!

Ook leuk...

4 Comments

  1. Ziet er goed uit Lisette! Ik moet ook maar wat vormpjes kopen deze zomer.

    1. Je kunt ze vast ook wel kopen in Nederland!

  2. Ze zien er echt lekker uit!

    Eet smakelijk!! 🙂

    1. Bedankt! Ze zijn / waren erg lekker 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *