De beste bestemmingen voor een fietsvakantie in Frankrijk

Sinds ik in Frankrijk woon ben ik begonnen met wielrennen. En het is geweldig! De bergen, de mooie natuur en natuurlijk het mooie weer. In dit artikel gaf ik al mijn persoonlijke tips wanneer je wilt gaan fietsen in Frankrijk. Nu je dit weet is het leuk om te weten waar je dan het beste kunt fietsen. Het mooie is dat er heel erg veel mooie fietsroutes en gebieden zijn in Frankrijk. Het is ook afhankelijk van de tijd van het jaar waar je het beste heen kunt gaan, en afhankelijk van andere activiteiten die je misschien wilt doen in de omgeving. In dit artikel stelt Rutger van Rudi Rides zich voor en geeft tips!

Wie ben ik?

Voordat ik iets ga vertellen stel ik mezelf even voor. Ik ben Rutger en organiseer kleinschalige vakanties op de racefiets in Frankrijk en Italië

(bekijk de details hier). Deze fietsvakanties zijn voor mannen en vrouwen die in ieder geval een klein beetje fietservaring hebben, ontspannen willen fietsen in mooie natuur, en daarnaast (bourgondisch) willen genieten van hun vakantie. Links naar mijn sociale media staan onderaan deze blog.

Mijn top 3

Het is moeilijk om te kiezen, maar ik heb een top 3 gemaakt. Deze drie gebieden liggen wel in het zuidoosten van Frankrijk, terwijl je daarmee tekort doet aan bijvoorbeeld De Vogezen, de Atlantische kust, of het gebied rondom de Loire. Maar helaas heeft een top 3 maar drie plekken. Mocht je tips over andere plekken willen, lees dan eens deze blog.

1. Corsica

Mijn absolute favoriet is Corsica. Tips hierover kun je hier lezen. Fietsen op Corsica is zo mooi  vanwege de geweldige natuur. Je hebt veel variatie: kustgebied, gebergte, bossen en wijngaarden. En alles is even prachtig. De combinatie fietsen door de bergen en daarna een duik in de zee kunnen nemen is voor mij de perfecte combinatie. 

De fiets is het ideale vervoersmiddel om  de hoogtepunten van Corsica te bezichtigen, maar je moet er wel getraind voor zijn (ik zou zeggen: een uitstekend fietsdoel voor deze zomer). Waar je in de auto vaak moet wachten en vertraagd wordt door smalle wegen en tegemoetkomend verkeer, zigzag je met je racefiets eenvoudig langs de geparkeerde auto’s en hoef je niet (per se) te stoppen om al het moois uit de omgeving in je op te nemen. 

Bovendien is er na het fietsen ook genoeg te genieten: verse vis uit de zee, een verfrissend Pietra biertje, of zeer goede Corsicaanse wijn. 

Als je mee wilt naar Corsica kan dit van 21-28 mei met Rudi Rides. Klik hier voor meer informatie.

2. De Alpen

Voor de echte klimgeiten zijn de Franse Alpen de ideale bestemming. En naar dit gebied kun je prima meerdere keren terugkeren om steeds andere Alpencols te bedwingen. Zo ben ik zelf in twee weken van Nice naar Grenoble gefietst, een van mijn mooiste fietservaringen. 

Elke dag fiets je één of twee cols, geniet je van alle rust in de verlaten skidorpen, en kom je zelf ook fysiek en mentaal tot stilstand, wat voor mij een ultiem gevoel van vrijheid betekent. Mocht je liever op één plek verblijven, en van daaruit verschillende rondes te doen dan kan dat in Bourg d’Oisans, voor de meeste fietsers onder ons wel bekend. Dit dorp ligt aan de voet van de Alpe d’Huez, maar in een dag kun je ook Col du Lautaret of Col du Galibier op fietsen (inclusief laatstgenoemde wordt het een lange dag!), of de andere kant op richting de Col du Glandon of Col de la Croix de Fer. Het kan in dit dorp wel wat drukker met wielrenners zijn, dus daar moet je van houden. 

In september en juni valt dit nog mee, dat is ook een periode dat ik er zelf met een groep enthousiaste wielrenners heen ga. Vooral een goede keus als je voor het eerst naar de bergen gaat, want ik persoonlijk geef alle tips voor je eerste beklimming en afdaling, bij-eten, drinken, zodat je altijd veilig weer in het hotel aan komt.

Andere plekken waar je kunt verblijven die iets zuidelijker liggen zijn: St-Jean-de-Maurienne of Barcelonette. Die plaatsen liggen net als Bourg d’Oisans omgeven door mooie cols en bergmeren. Denk altijd aan de hoogte en het hoogteverschil als je aan het oriënteren bent op je volgende fietsbestemming. Aan de randen van het seizoen kan het al flink koud zijn op grote hoogte en dat is toch wat minder prettig dan fietsen in je korte broek en shirt.

3. De Provence

Als derde kun je ook heerlijk fietsen door de Provence, dit gebied staat vooral bekend om de mooie lavendelvelden en de kleine middeleeuwse dorpjes. Hier zijn de wegen rustiger, vooral in natuurgebieden, en is het minder geconcentreerd dan op de verschillende Alpencols die ik hiervoor heb genoemd.

Het andere (voor sommigen nadeel) is dat er geen bekende, steile klimmen zijn, maar je kunt altijd een uitstapje maken naar de Mont Ventoux, mocht je daar zin in hebben. Verder is er het gebergte De Luberon, waar de klimmer zeker aan zijn trekken kan komen. Ik heb voor aanstaande juni (2022) een route uitgezet die start in Manosque (Vaucluse) en dan via de Gorges du Verdon en lavendelvelden richting de bekende dorpjes in de Provence gaat, om tenslotte een paar keer door de Luberon te kruisen.

 

Wil je dit avontuur meemaken?

Volg mij op social media om niks te missen.

Meer informatie?

Heeft dit jou geholpen om je volgende fietsvakantie te plannen of mis je nog informatie? 

Laat het mij vooral weten door mij te mailen

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *