Zwanger zijn en bevallen in Frankrijk – Het 1e trimester

Ik ben er even een tijdje tussenuit geweest! En dat was niet zonder reden. Wij verwachten in maart 2021 namelijk ons eerste kindje. Deze zal in Frankrijk worden geboren. Ik neem je mee en vertel je alles over zwanger zijn in Frankrijk! 

Zwanger zijn in Frankrijk

Wil je graag naar Frankrijk emigreren, of  woon je al in Frankrijk maar heb je ook een kinderwens?  Zwanger zijn in Frankrijk is geen enkel probleem, ook als je de taal niet heel goed kent. Je wordt overal goed geholpen en de begeleiding van de zwangerschap is goed. Sommige dingen zijn alleen ietsje anders geregeld en het is goed je daarop voor te bereiden. Ik vertel jullie stap voor stap over hoe het is om zwanger te zijn in Frankrijk en wat er allemaal bij komt kijken.

Een positieve test

Het moment is daar, je hebt een positieve zwangerschapstest in handen. Het traject kan in gang gezet worden! Om de zwangerschap te bevestigen moet je een bloedtest laten doen. Dit kan in een zogenaamde laboratoire.  Dit kost ongeveer 18 euro. Wil je graag dat dit van je ziektekostenverzekering wordt afgetrokken dan zal je hier eerst een ‘ordonnance’ (verwijsbriefje) voor moeten halen bij de huisarts. Zelf was ik zo ongeduldig dat ik de 18 euro gewoon zelf heb betaald.

Een eerste afspraak maken met een verloskundige of gynaecoloog

Nadat je de resultaten van de bloedtest hebt ontvangen kun je een afspraak maken met een verloskundige (sage-femme) of (gynécologue). 

Sage-femme

De verloskundige is degene die is opgeleid voor het begeleiden van het zwangerschap én het voorbereiden van de aankomende ouders op de bevalling en de tijd die komt na de bevalling. Je ziet de verloskundige 1 of 2 keer in de eerste 3 maanden en vervolgens iedere maand. De verloskundige kan verschillende controles uitvoeren zoals:

 

  • Bloeddruk controleren
  • Gewicht meten
  • Naar het hartje van de baby luisteren
  • Inwendig onderzoek uitvoeren
  • Sommige verloskundigen zijn opgeleid voor het uitvoeren van een echo. Dit is echter niet standaard het geval

Zelf koos ik voor de begeleiding van een verloskundige. Mijn eerste afspraak was met een verloskundige waar ik totaal geen klik mee had, dus ik ben daarna op zoek gegaan naar een andere. Dit is geen probleem, je mag zelf op zoek gaan naar iemand die bij je past. 

Wat ik niet wist, is dat veel verloskundigen in Frankrijk alleen de begeleiding doen van de zwangerschap en helemaal niet bij de zwangerschap zelf aanwezig zijn. Mijn verloskundige zal dan ook niet bij mijn bevalling aanwezig zijn, wat ik zelf niet vervelend vind. Wil je dit wel graag, benader dan het ziekenhuis waar je wilt gaan bevallen of je begeleidt kan worden door een verloskundige vanuit het ziekenhuis, maar dan heb je alsnog een kans dat diegene op het moment van jou bevalling niet aanwezig is. Een andere mogelijk is om een verloskundige te kiezen welke ook bevallingen doet. Ik heb echter wel begrepen dat je  om te  bevalen zo’n 500 euro moet neerleggen, omdat hiervoor geen regeling is vanuit de zorgverzekering. 

Gynécologue

Zwangerschappen die een medische indicatie hebben moeten begeleidt worden door een gynaecoloog. Maar ook wanneer je een ‘normale’ zwangerschap hebt kun je kiezen voor de gynaecoloog. In de omgeving waar ik woon zijn de gynaecologen echter zo druk bezet dat ik het zelf onnodig vond om voor een gynaecoloog te kiezen. De gynaecoloog doet dezelfde onderzoeken als de verloskundige. Een Franse vriendin van mij vertelde trouwens wel dat ze bij haar gynaecoloog elke maand een echo kreeg, waar ik toch wel een klein beetje jaloers op was 😉

De eerste echo

De persoon die je zwangerschap begeleidt zal je een verwijsbrief meegeven voor de drie verplichte echo’s die worden uitgevoerd tijdens je zwangerschap. Deze worden over het algemeen rond de 12, 22 en 32 weken uitgevoerd. Soms kan de echo gedaan worden bij je eigen verloskundige of gynaecoloog. Dit is echter niet altijd het geval. Je kunt ook een afspraak maken bij een speciaal centrum voor echo- en radiographie.

Mijn eerste echo heb ik uitgevoerd in zo’n centrum. De dokter was erg vriendelijk en ik kreeg een heel duidelijke foto mee van de echo en een samenvatting van het onderzoek. Wat mij wel opviel is dat ik zelf helemaal niet mee kon kijken op het scherm en dat er weinig werd verteld tijdens het onderzoek. Ik had wel het volste vertrouwen dat alles goed werd bekeken maar hierdoor was de ‘experience’ wel wat minder. Er bestaan ook verloskundigen die echo’s uitvoeren. 

Voor mijn tweede echo heb ik een afspraak gemaakt met zo’n verloskundige. Deze voert dus enkel de echo uit en doet verder niet de begeleiding. Ik heb deze echo ondertussen gehad en moet zeggen dat ik een heel duidelijk verschil merkte! Ze nam echt de tijd, legde alles heel goed uit en wij konden op een groot scherm meekijken. Ik kan je dus aanraden op zoek te gaan naar een ‘sage-femme échographiste’. 

Bloedtesten

Tijdens de eerste afspraak met de verloskundige of gynaecoloog zul je een verwijsbrief mee krijgen voor de verplichte bloedtesten. De eerste bloedtest kan er o.a. getest worden op: bloedgroep, rhesusfactor, toxoplasmose, suiker- en eiwitspiegel, hepatitis B, syfilis, rode hond en HIV (niet verplicht). 

Ook kun je ervoor kiezen om een bloedtest te doen welke een indicatie geeft op het risico het Syndroom van Down. 

Na de eerste bloedtest zal er vervolgens maandelijks een bloedtest uitgevoerd worden. Hier worden minder dingen getest, meestal is dit toxoplasmose (als je niet immuun bent) en eiwitten in het bloed en de suikerspiegel (i.v.m. zwangerschapsdiabetes)

Samenvatting eerste trimester

 

Afspraken:

  1. Vanaf uitblijven menstruatie: bloedtest om de zwangerschap te bevestigen
  2. Tussen 1-3 maanden zwangerschap: Eerste afspraak verloskundige of gynécologue
  3. 1-3 maanden zwangerschap: Eerste bloedtest
  4. Rond de 12 weken zwangerschap: Eerste echo
  5. Rond de 12 weken zwangerschap: Indien gewenst een bloedtest voor het risico op trisomie (Syndroom van Down). De verloskundige of echoscopist kan hiervoor een verwijsbrief meegeven. 

Woordenlijst:

Afspraak maken = Prendre rendez-vous
Bloedtest = Prise de sang
Echo = Echographie
Eerste trimester = Premier trimestre
Gynécoloog = Gynaecologue
Laboratorium (voor bloedtest) = Laboratoire
Suivi de Grossesse = Zwangerschapscontrole. Dit is de maandelijkse afspraak met de verloskundige of gynécoloog
Verloskundige = Sage-Femme
Ziekenhuis = Hôpital 
Zwangerschap = Grossesse

Tot zover de informatie die ik kan geven over zwanger zijn in Frankrijk! Hebben jullie vragen, laat ze dan hier achter en ik zal ze proberen zo goed mogelijk te beantwoorden 🙂

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *