Goud zoeken (en vinden) in Frankrijk

Denk je dat goud zoeken alleen maar kan in landen als Afrika en Amerika? Echt niet! Je kunt ook goud zoeken in Frankrijk. Ja écht, puur goud! En edelstenen. Oké, je wordt er misschien niet rijk van. Maar het is wel een hele leuke bezigheid, vooral voor kinderen.

Je kunt goud en edelstenen vinden in de Franse rivieren, zoals de Gardde Ardèche en de Dordogne (Bekijk hier in welke rivieren in Frankrijk goud te vinden is). Dit is echt een hele leuke activiteit om te doen met kinderen. Ze zijn zo de hele dag bezig met hun goudpannetjes, geen omkijken naar! 😉

Ik was een jaar of 14 toen wij meegingen op excursie ‘chercher de l’or’. Op de deur van het toiletgebouw zagen mijn zusje en ik een aanplakbiljet hangen met de tekst: ‘Wie willen er mee op zoek naar goud?’ Wij waren natuurlijk door het dolle heen en renden als gekken terug naar de caravan in de hoop dat onze ouders zouden instemmen. En ja hoor! Een paar dagen later ging wij met twee andere gezinnen de bush bush in om een Franse meneer te ontmoeten die de excursie zou gaan verzorgen.

In zijn gele regenjas en kaplaarzen kwam hij ons tegemoet. Wij konden natuurlijk geen woord Frans, maar gelukkig ons gezelschap wel (Belgisch gezin), dus zij konden alles mooi vertalen.

Eerst kregen wij uitleg waar goud vandaan komt en waar je op moet letten om het te kunnen vinden. Zo moet je kijken naar bepaalde kleuren in de rotsen en is de stroming van de rivier van belang.

 

Na de uitleg (het was heel leerzaam en interessant, maar wij wilden goud!!!) mochten we aan de slag. We kregen een speciale goudpan waar grond in geschept werd. Daarna moesten we water in de pan doen en draaiende bewegingen maken en zo steeds wat zand uit de pan ‘gooien’. Goud is namelijk erg zwaar en komt vanzelf onderaan in de pan te liggen. Nadat bijna al het zand weg is houd je een soort zwart zand over. Dit zwarte zand is ook erg zwaar en is een indicatie dat er goud aanwezig is. Het zand is trouwens ook magnetisch en met een sterke magneet werd dat door de man weggehaald.

Tot slot werd de pan een beetje scheef gehouden en met een beetje water sprenkelde je het laatste beetje zand weg en kwam het mooie, blinkende goud naar voren!

DE BUIT!!!

Ga jij tijdens jou vakantie ook goud zoeken in Frankrijk? 


 

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit artikel bevat affiliate links

8 gedachten over “Goud zoeken (en vinden) in Frankrijk”

 1. Leuk artikel en het is zeker mogelijk om natuurgoud op “eenvoudige” wijze te kunnen vinden in binnen en buitenland.
  Als mijn response aanvaard wordt mogen jullie altijd een kijkje nemen op http://www.pan4gold.nl voor leuke goudzoek spulletjes.
  Geniet van deze mooie hobby ………er is niets fijner erop uit te gaan in de natuur en er samen iets moois van te maken.
  Fijne vakantie…..allen

 2. hallo.

  wat een toffe uitleg hierover! ik bekijk zeer veel docus over goudzoekers. En nu deze hier gelezen vind ik het wel heel leuk lijken om met de kinderen naar goud te zoeken!
  mssn weet je nog iets meer te vertellen over de uitleg van die man die de uitstap lijde?
  zou welkom zijn 😉

  1. Hoi Kevin,

   Sorry voor mijn late reactie, ik was een weekje op vakantie en had mij afgesloten van het internet 😉

   Het is zeker leuk om met de kinderen goud te gaan zoeken. Ook zeker een aanrader om met iemand op stap te gaan die er veel over kan vertellen en die weet waar het te vinden zijn (om eventuele teleurgestelde kinderhoofdjes te voorkomen)

   Er is heel veel informatie die meekrijgt, het belangrijkste is dat goud zwaar is. Overal waar het goud in de rivier kan neerdalen zou dus goud kunnen liggen. Denk daarbij vooral ook aan bomen die in de winter wanneer het water hoog staat onder water staan of hebben gestaan. Hier kan je vaak goud vinden! Maar ook voor rotsen of waar twee rivierarmen bij elkaar komen. Het is lastig om me alles te herinneren, omdat het al een hele tijd geleden is dat wij het hebben gedaan (meer dan 10 jaar terug). Veel plezier alvast!

   1. Dag lisette!

    Nu is het mijn beurt om sorry te zeggen 😂 bij deze sorry voor de late reactie. Had enkele dag na mijn post nog gekeken maar geen antwoord. Daardoor dacht ik dat je deze pagina niet meer gebruikte. En waren dan nadien ook op vakantie voor 3 weken ☺️ Ik wil je hee erg bedanken voor je reactie. Mocht je nog dingen herinneren van het hoe en waar dan hoor ik het heel graag. Heb de kinderen al paar keer warm gemaakt hierover. En zou in de komende maanden eens naar Frankrijk gaan en daar iets huren voor een weekend en van goudzoeken een daguitstap maken. Mits de nodige Info en meest voor de handliggende vindplaats natuurlijk( quasi van niet te veel tijd verliezen). Kan je je nog herinneren welke rivier bij jou de meeste opbrengst had. Soms je zei… om geen teleurgestelde kinderhoofdjes te zien? Wat is het best om mee te neme van materiaal? Moet je zwaar geladen zijn hierbij? Ik hoor je graag terug. Groetjes kevin

    1. Hoi Kevin,

     Ik weet niet of je wat Frans kan, maar de beste manier om zeker te zijn dat je wat vindt is via een excursie, bijvoorbeeld deze : http://www.chercheurdorenfrance.com/stages.html

     Dan ga je namelijk naar een plek waar sowieso goud te vinden is. Als je zelf niet zo bekend bent met het goud zoeken zou ik dat aanrader. Je leert daar ook hoe en waar je moet zoeken en het materiaal dat je moet gebruiken!

     Ik heb het meeste gevonden tijdens de excursie. Heb je mijn blog al gelezen over de rivieren waar je de meeste kans hebt?

     http://tipsfrankrijk.nl/in-welke-rivieren-van-frankrijk-ligt-goud/

     De precieze plaats weet ik niet meer helaas!

     Groetjes, Lisette

 3. Leuk en informatief artikel Lisette! Ja dat goudzoeken ik herinner het me nog! Een leuke bezigheid. Dat ‘zwarte zand’ dat achterbleef in de pan heet magnetiet, ijzeroxide en kon je verwijderen met een magneet. Waarna het goud achterbleef. De goudzoekpan hebben we nog….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *