Bezoek Sarlat, iconische stad van de Dordogne

Sarlat

Begin augustus was ik een paar dagen in de Dordogne. Ik verbleef daar in een heerlijke chambre d’hôtes met fijn zwembad. Een van de onmisbare activiteiten om te doen in deze regio is natuurlijk een bezoekje brengen aan de middeleeuwse stad Sarlat. Nu vind ik dorpjes en steden bezoeken altijd wat lastig, want wat is er nu eigenlijk te doen? In dit artikel geef ik je een aantal tips. 

Eerst wat geschiedenis

In de stad Sarlat vind je veel middeleeuwse huizen en gebouwen. Deze dateren uit de 13e en 14e eeuw en zijn voor een groot deel gerestaureerd. De stad heet eigenlijk Sarlat-la-Canéda. Het drop la Canéda was vroeger een apart dorp wat later aan Sarlat is toegevoegd. Omdat modernisering grotendeels voorbij gegaan is aan Sarlat, is de stad goed bewaard gebleven. De stad is regionale hoofdstad van de foie gras (ganzenlever). 

Wandel door de stad

Het leukste is natuurlijk een wandeling maken door de stad. De volgende hoogtepunten kun je hierbij bezoeken:

  • Place de la Liberté – een mooi marktplein waar je een 360 graden view hebt van alleen maar mooie gebouwen. In de kerk église Sainte-Marie kun je de toren bezoeken om een mooi uitzicht te krijgen over de stad. Je gaat omhoog met een glazen lift.
  • de Cathédrale Saint-Sacerdos – een prachtige kathedraal in de Gotische stijl.
  • Manoir de Gisson –  Dit was vroeg het huis van een rijke familie. Nu is het een museum waar je onder andere antieke meubelen en voorwerpen van vroeger kunt bewonderen. Het adres: 24 Place du marché aux Oies. 

Bezoek de markt

Op zaterdag wordt een markt gehouden van onder andere regionale producten. De markt vindt plaats op de Place de la Liberté. Bedenk wel dat Sarlat een ontzettend druk bezochte stad is, en tijdens de zaterdag markt al helemaal. Misschien niet het beste moment om met kinderen te gaan! Echte streekproducten welke je op de markt kunt kopen: Foie gras, truffels en allerlei producten gemaakt van walnoten. 

Bezoek de stad ’s avonds

Mocht het nou erg heet zijn en wil je de drukte wat ontlopen dan kan ik je zeker aanraden om de stad ’s avonds te bezoeken. Ga lekker in een restaurantje eten en maak daarna een mooie wandeltocht door de stad. De stad is ’s avonds ontzettend mooi verlicht en omdat de meeste drukte wel voorbij is kan je heerlijk genieten van de pracht en praal van de stad.

Activiteiten in de buurt van Sarlat

In de buurt van Sarlat is van alles te doen. Hieronder een aantal tips:

  • Les jardins du manoir d’Eyrignac: Bezoek het prachtige landhuis met bijbehorende tuinen van Eyrignac. 
  • La Roque Saint-Christophe: Ga terug in de tijd van de Neanderthalers en bezoek de vroegere rotswoningen. 
  • Fietsen over de voie verte: Deze fietsroute loopt direct langs Sarlat en is een aanrader voor wie wat meer van de omgeving wil zien. 
  • Bezoek de verschillende kastelen in de buurt van Sarlat
  • Bezoek het huis ‘Maison forte de Reignac’: een bijzonder huis gebouwd aan een rotswand welke je terug brengt naar vroegere tijden. 

Verblijftips in Sarlat

Wil je op je eigen gemak de stad bezoeken dan raad ik je aan een hotel of bed & breakfast direct in de stad te boeken. Dan kun je op ieder moment er naartoe en genieten van de vele restaurantjes en markten. 

Chambre d’hôtes Ô Clair de Lune – Dit bed & breakfast ligt op 15 minuten lopen van het oude stadscentrum van Sarlat. Het is een prachtig oud en statig huis met klimop en Franse luiken. Mét heerlijk zwembad!

Appartement Le Cardinal  – Direct in het oude stadscentrum van Sarlat ligt dit appartement. Het is een gebouw uit de 17e eeuw wat helemaal is gerenoveerd. Er is een keuken aanwezig en een eigen terras met klein ‘pierenbadje’ om lekker in af te koelen.

Les Chambres d’Hotes chez Alisa et Daniel – De beste bed & breakfast direct in het het hart van Sarlat. Erg mooie en moderne kamers en iedere ochtend wordt een heerlijk ontbijt voor je geserveerd. 

 

Campings in de buurt van Sarlat

Liever naar een camping? Bekijk mijn top drie campings in de buurt van Sarlat.

Meer tips voor de Dordogne

Bekijk de volledige bestemmingspagina van de Dordogne voor alle bezienswaardigheden & activiteiten

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *