Het emigratieverhaal van Miriam Labidi

 

Hoe is het om naar Frankrijk te emigreren en er te gaan wonen? Misschien heb je wel eens over emigreren nagedacht. In deze nieuwe rubriek vertellen verschillende Nederlanders over hun ervaringen en geven ze emigratietips.  Hieronder het verhaal van Miriam Labidi, die naar Parijs verhuisde. 

Hallo! Ik ben Miriam Labidi, 25 jaar en ik woon in Parijs (op zo’n kwartiertje lopen van de Arc de Triompe). 3,5 jaar geleden heb ik besloten om naar Parijs te gaan. Ik had mijn Master in de Taal- en Letterkunde Frans-Italiaans behaald, ben op Erasmusuitwisseling in Italië geweest en wilde met een stage van 6 maanden bij een vertaalbureau mijn Frans perfectioneren. Na een paar maanden kreeg ik een vast contract aangeboden en besloot ik te blijven. Ik kon namelijk doen wat ik graag doe (met talen bezig zijn) in een prachtige wereldstad.

Emigreren = veel regelen

Het emigratieproces werd in gang gezet en naar mijn menig was het moeilijk en gemakkelijk tegelijk. Veel dingen zijn versimpeld: Je kunt je bijvoorbeeld niet inschrijven bij de gemeente, het feit dat je een telefoon- of energierekening betaalt is al voldoende om te bewijzen waar je woont. Tegelijk zijn er ook een hoop dingen die van je verwacht worden welke je zelf moet uitzoeken: Het belastingsysteem is nu geautomatiseerd met je inkomsten, maar toen ik voor het eerst mijn inkomsten moest aangeven, wist ik helemaal niet hoe ik dit moest doen en was ik dan ook te laat. Gelukkig hadden ze er begrip voor, maar je wil toch alles meteen goed kunnen doen.
 

Franse administratie 

Een hekel punt aan de emigratie vond/vind ik toch wel de ziektekostenverzekering. Je moet een dossier sturen naar de Assurance Maladie om aanspraak te kunnen maken op de verzekering. Echter is dit een typisch voorbeeld van Franse administratie: ze raken je documenten kwijt of ze keuren één of meerdere documenten af zonder je hiervan op de hoogte te brengen. Het heeft me anderhalf jaar gekost om dat felbegeerde groene pasje eindelijk in ontvangst te nemen. Ook al kan je de administratie zelf niet veranderen, ik denk dat het altijd beter is om er persoonlijk naartoe te gaan en verhaal te halen.

Het leukste van in Frankrijk wonen? De Apéro.

Het leukste aan Parijs vind ik het feit dat er altijd zo veel dingen te doen zijn. Je vindt altijd wel een activiteit die je aanspreekt en als je het even rustig aan wil doen, kan je heerlijk wandelen langs de Seine of ronddwalen in de kleine straatjes van Montmartre. En ook al is Parijs niet te vergelijken met de rest van Frankrijk, toch vind ik de cultuur van de ‘apéro’ hier helemaal geweldig. Eventjes snel (of juist niet) na het werk naar een leuke bar of picknicken op de Champ-de-Mars hoort er toch wel bij. Wat minder leuk aan in Parijs wonen: Parijzenaren zijn vaak druk en gestrest en tijdens spitsuur de metro pakken is zeker geen pretje. Daarnaast zijn de huurprijzen hier ook belachelijk hoog. 

De lunch is belangrijk, óók op werkdagen

Ik werk in een heel internationale omgeving en ook al hebben we allemaal een verschillende afkomst, één ding verenigt ons en dat is de Franse cultuur. Wat ik erg typisch vind, is dat de lunch een extreem belangrijk moment is. Je eet hier niet gauw eventjes een broodje, hier ga je ’s middags lunch halen of in een restaurant eten. Van je werkgever krijg je de befaamde ’tickets resto’ waarmee je iedere dag voor een bepaald bedrag kan eten. En restaurants spelen hierop in door lunchmenu’s aan te bieden met bijvoorbeeld een voorgerecht met een hoofdgerecht of een hoofdgerecht met toetje. 

Nederlandse saucijzenbroodjes

Wat ik mis vanuit Nederland is uiteraard mijn familie. Gelukkig kunnen we regelmatig bellen en sturen mijn oma en ik elkaar veel kaartjes. Wat ik verder mis vanuit Nederland is vooral het eten zoals vla, saucijzenbroodjes en chocomel. Voor de Engelse drop, stroopwafels en koekjes hebben we hier gelukkig voldoende HEMA’s! Mijn moeder neemt ook wel dingetjes mee als ze me hier af en toe komt opzoeken. En wanneer ik weer op bezoek ga in Nederland, staat bij oma de Limburgse vlaai al klaar.
 
 

Een tip voor toekomstige emigranten

Mijn tip? Vooral veel lezen en vragen stellen. Op blogs staat vaak heel veel uitleg over sommige zaken en er zijn genoeg fora of Facebookgroepen waar je vragen kan stellen en waar je ook snel een passend antwoord krijgt.

 

Meer over Parijs

Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Parijs? Bekijk hier de volledige bestemmingspagina

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit bericht bevat affiliatielinks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *