Atlantische kust Blog Charente-Maritime Zien & Doen

Heerlijk uitrusten op het Franse eiland Île de Ré

bron foto: iledere.com

 

Het eiland Île de Ré ligt in het westen van Frankrijk en is te bereiken via een tolbrug vanaf de stad La Rochelle. Het doet wel wat denken aan de waddeneilanden van Nederland met haar stranden, duinen en natuur. Vooral vanwege het feit dat dit een echt fiets- en wandeleiland is maakt dit een populaire vakantiebestemming. Je kunt er heerlijk tot rust komen in bijvoorbeeld een Chambre d’hôtes. Wat is dit eiland precies en wat kun je er zoal doen? In dit artikel zet ik het voor je op een rijtje. 

 

Over Île de Ré

Het eiland ligt in het departement Charente-Maritime en heeft een lengte van ongeveer 30 kilometer en is tussen maximaal 5 kilometer breed. Een klein en gezellig eilandje dus! Het wordt nog steeds bewoond en naast inkomsten vanuit het toerisme wordt er gedaan aan zoutwinning, visserij (o.a. oesterkwekerijen) en wijnbouw. De Fransen noemen het ook wel ‘La Blanche’ vanwege de schattige witte huisjes. 

 

Dorpjes bezoeken 

Op het eiland liggen 10 dorpjes. Alle dorpjes zijn ontzettend leuk en hebben allemaal iets unieks. Het grootste dorpje is Saint Martin de Ré, een gezellig havenstadje met leuke straatjes en terrasjes. Het dorp heeft een lange stadsmuur welke vroeger diende om het eiland en vooral het vaste land te verdedigen. Deze stadsmuur is nog steeds in tact en je kunt via twee poorten de stad binnenkomen. Bezoek ook de andere dorpjes, waaronder Ars-en-Ré, benoemd tot één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het dorpje Le Bois-Plage kent 6 km strand waar je heerlijk kunt zonnen en zwemmen.

 

 

bron foto: iledere.com

 

De mooiste stranden

Het meeste strand vind je aan de zuidkant van het eiland, bij de dorpjes Le Bois-Plage (Plage des Gollandières) en La Couarde-sur-Mer (Plage de Coarde-sur-Mer). Dit zijn fijne en schone zandstranden. Ook aan de noord-westkant van het eiland is een mooi strand te vinden tussen de dorpjes Gillieux en Les Portes-en-Ré. 

 

Wandelen en fietsen

Overal op het eiland kan je goed wandelen en fietsen. Op veel verschillende plekken zijn dan ook fietsen te huur. Er is maar liefst 110 kilometer aan fietspad aangelegd, waardoor je op de fiets dus het hele eiland kunt verkennen! 

 

 

Andere activiteiten

Naast wandelen en fietsen is er nog veel meer te doen op Île-de-Ré, zoals:

 

 • paardrijden
 • vissen op de open zee
 • kanoën
 • zeilen
 • de vuurtoren beklimmen
 • de kerktoren van Saint-Martin-De-Ré beklimmen
 • oesterkwekerijen bezoeken
 • dagje spa
 • marktjes bezoeken
 • lekker luieren op het strand
 • een drankje drinken op een terrasje

 

Wanneer naar Île de Ré?

De beste reisperiode ligt in het voor- en naseizoen. In Augustus zou ik het eiland liever vermijden, dan komen alle Fransen namelijk naar het eiland en is het erg druk. 

 

Chambre d’hôtes

Bekijk hier mijn selectie van heerlijke Chambre d’hôtes waar je zeker weten tot rust kunt komen!

 

 

 


Pinterest

Vond je dit een handig artikel ? Pin onderstaande afbeelding op je Pinterest bord:

 

Lisette

Hoi! Ik ben Lisette, eigenaar van Tips Frankrijk. Ik woon sinds januari 2018 in Frankrijk en geef jullie graag al mijn tips. Veel leesplezier!

Ook leuk...

2 Comments

 1. Evelien says:

  Goedemorgen, wij gaan volgende week zondag naar ile de re. Ik ben benieuwd rond welk tijdstip we de tolbrug op zondag het beste kunnen vermijden in verband met de drukte.
  Alvast hartelijk dank en bedankt voor de tips.

  Groetjes,
  Evelien

  1. Hallo Evelien,

   Als je zondag gaat zul je denk ik vooral dagjesmensen tegen komen. (De Fransen die voor een heel weekend gaan zullen op vrijdag of zaterdag reizen). Het beste kun je denk ik of heel vroeg in de ochtend, of wat later in de middag gaan. Ik ben benieuwd naar jou ervaring deze zondag. Veel plezier alvast!
   Groetjes,
   Lisette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.