Het serene dorp Bages en zijn étang

Toen wij een weekendje naar Narbonne waren sliepen wij in een mooie chambre d’hôtes op zo’n kwartiertje rijden van de stad, vlakbij het dorpje Bages. Zonder al te veel verwachtingen brachten we dan ook een bezoekje aan het dorp. Het werd het hoogtepunt van het weekend!

Een beetje geschiedenis

Bages (spreek uit als Baasj) ligt direct aan een étang. Dit is een natuurlijk zoutmeer, welke in contact staat met de zee. De geschiedenis van Bages gaat tot ver terug in de tijd, zo zijn er overblijfselen gevonden uit de prehistorie, maar voornamelijk uit het Romeinse tijdperk. In de Middeleeuwen was het een klein dorpje van zo’n 200 inwoners, voornamelijk boeren en vissers. Onstuimige jaren van oorlogen volgden tussen landen als Spanje, Italië en ook Frankrijk waarbij ook inwoners van Bages sneuvelden. Maar toch begon het dorp weer te groeien, mede dankzij de wijnbouw. Vandaag de dag wonen er nog zo’n 800 mensen in het dorp, al zijn de wijnbouw en de visserij ondergeschikt geraakt: veel mensen wonen er nu vanwege het karakter van het dorp en de mooie ligging.

We reden over een klein weggetje en zagen het dorpje in de verte al liggen.  De eigenaresse van de chambre d’hôtes waar we verbleven gaf ons als tip om in het dorp ‘beneden’ te blijven. Hiermee bedoelde ze dat het dorp op een heuvel ligt en het beter is om niet helemaal naar boven te rijden. Gelukkig hebben we haar advies opgevolgd, want de weggetjes werden steeds smaller naarmate we lopend omhoog liepen!

Op een gegeven moment kwamen we uit bij een klein pleintje, waar naast een paar restaurantjes en de mairie (gemeentehuis) ook een bijzondere, hoge poort stond. Bovenop deze poort was een zonnewijzer geplaatst, welke in 1642 geschonken werd door Louis XIII als bedankje voor het opvangen van geblesseerd soldaten uit Spanje. Achter deze poort bevonden zich de oudste huizen van Bages, daterend uit de Middeleeuwen. 

Wanneer je vervolgens richting de kerktoren loopt (een vierkante toren aan de kant van het zoutmeer met een kerkklok) kom je bij een prachtig uitzicht over het meer. Vanaf hier loopt een pad naar beneden, de ‘sentier de la falaise’. Je kunt helemaal langs het étang lopen, en zult leuke houten bruggetjes tegenkomen. En als je geluk hebt kun je zelf flamingo’s spotten! Toen wij er waren konden we een paar flamingo’s van dichtbij bekijken en het was een waar spektakel toen ze besloten om over het water weg te vliegen.

Uiteindelijk was Bages dus echt de moeite waard, en zeker leuk wanneer je op vakantie bent in de Aude!

Verblijftip in de buurt van Bages

Wij verbleven in La Pinède d’Esterac, een fijne chambre d’hôte vlakbij het dorp. De stad Narbonne is nog geen 15 minuten rijden en Carcassonne is slechts 45 minuten rijden. De kamers zijn prachtig en stijlvol ingericht en de mensen zijn erg aardig en behulpzaam. Ook is er een enorm groot zwembad aanwezig en kun je natuurlijk lekker een dagje naar het strand.

Meer tips voor de Aude

Bekijk de volledige bestemmingspagina van de Aude voor alle bezienswaardigheden & activiteiten

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Dit artikel bevat affiliate links

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *