Le Petit Colorado Provencal

Midden in de Provence, in het departement de Vaucluse, vind je een bijzonder stukje natuur: Le Petit Colorado Provencal. Zelf was ik er in 2012 op bezoek tijdens een zomervakantie. En het was erg indrukwekkend! Ik had helemaal niet verwacht zo iets te vinden in Frankrijk en had bijna het idee in een ander werelddeel te zijn. 

Dit is een okergroeve, het resultaat van zandafzettingen door het terugtrekken van de zee. Vervolgens is er oker gewonnen door de mens. Dit werd bijvoorbeeld gebruikt in verf, cosmetica en papier. Wat er over is gebleven is dus een supermooi plaatje, de rode kleur komt doordat oker zeer ijzerrijk is. Het doet ook wel een beetje aan roest denken.

In Frankrijk vind je twee okergroeves, welke niet ver van elkaar in de buurt liggen. De okergroeve die ik heb bezocht is die van Rustrel. Een klein half uurtje rijden vanaf daar ligt de andere okergroeve, die van Rousillon.

De Okergroeve van Rustrel

De groeve is goed te bereiken met de auto en er is voldoende parkeergelegenheid. Vanaf de parkeerplaats kan je een wandelroute volgen door het bos, waarbij je steeds meer rood zand tegen komt. Heel leuk! Uiteindelijk kom je uit bij de groeve, wat echt indrukwekkend is. Je kunt op verschillende plekken omhoog klimmen en zo heb je heel mooi overzicht over de groeve. 

Doe kleding en schoenen aan die vies mogen worden, want het rode zand is niet zo gemakkelijk te verwijderen. Ga je in de zomer, zorg dan voor voldoende drinkwater!

Zowel parkeren als de okergroeve zelf zijn gratis. 

Roussillon

De Okergroeve van Roussillon

De okergroeve van Rousillon kun je bereiken via een uitgelegd wandelpad,  de ‘sentier des ocres’. Je kunt deze wandeling ongeveer in een uur doen. Er is wel wat minder ‘vrijheid’ dan de okergroeve van Rustrel. Ook betaal je parkeerkosten en entreekosten. Bijkomend voordeel is wel dat je het prachtige dorpje Roussillon kunt bezoeken. Dit is een klein schattig dorpje met huizen gekleurd met oker. Er is ook een museum waar je van alles kunt leren over oker en er zijn een paar leuke terrasjes waar je heerlijk kunt genieten van een drankje of een ijsje. 

Hoi! Ik ben Lisette en eigenaar van Tipsfrankrijk.nl

Als kind kwam ik elke zomer in Frankrijk en sinds januari 2018 woon ik er! Tips Frankrijk is erop gericht iedereen met een interesse in Frankrijk te inspireren en te informeren.

Online Franse les

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Ik stuur je zo nu en dan gave tips voor bestemmingen en activiteiten

Handige links

Verblijftips Frankrijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *