Les-Baux-de-Provence, het mooiste dorpje van Frankrijk?

 

Afgelopen weekend waren Maxime en ik een weekend weg in Saint-Rémy-de-Provence, een dorpje in het nationaal natuurpark de Alpilles. Dit dorpje ligt net onder Avignon, we waren er vanwege een wielerwedstrijd van Maxime. En natuurlijk moesten we ook even langs het prachtige dorpje Les-Baux-de-Provence en haar kasteel.

 

 

Gebouwd door de familie Baux

De eerste geschriften over de regio dateren uit de 10e eeuw. Vanwege haar geografische ligging, hoog op de kalksteenrotsen van de Alpilles, werd er al snel een fort gebouwd door de familie Baux om de omgeving te kunnen inspecteren.  

Het huis van Baux was één van de sterkste families in de regio en zij beheerden onder meer negenenzeventig forten en steden . In de twaalfde eeuw trouwde de enige erfgenaam met de graaf van Barcelona. Hierdoor viel de regio in de handen van de Catalanen. De Familie Baux was het hier niet mee eens en eisten een deel van de erfenis. Hierdoor ontstonden meerdere conflicten en oorlogen tussen 1144 en 1162.

 

 

Sloop in opdracht van de koning

Na de dood van de laatste nog levende persoon uit de familie viel het fort in handen van de koning. Echter, koning Louis XI was wantrouwend over een fort zo krachtig en zo ver verwijderd van zijn hof. Uit angst dat het in de handen van een vijand zou vallen gaaf hij daarom de opdracht tot de sloop ervan in 1483. 

 

Bloei tijdens de Renaissance

Tijdens de renaissance echter, bloeide de regio weer op en werden het dorp en het fort deels hersteld, totdat het  in handen van rebellen viel, rond het jaar 1631. Reden hiervoor was de koninklijke beslissing tot afschaffing van het Provençaalse parlement. Toen de opstand afgelopen was probeerden de rebellen zich nog veilig te stellen binnen de muren van het fort, maar moesten uiteindelijk toch opgeven en betaalden 100.000 ponden om hun rust te kunnen afkopen. Het Fort zou nu voor altijd in de handen van de koning blijven. 

 

 

Les-Baux-de-Provence vandaag de dag

Na de tweede wereldoorlog is het dorpje een nieuw leven begonnen en begonnen als toeristisch en cultureel centrum. Er zijn veel leuke winkeltjes en restaurantjes gevestigd waardoor dit een echt levendig dorpje is geworden. Je kunt er alle Provençaalse souvenirs en streekproducten vinden:

 

  • Zakjes lavendel
  • Echte Savon de Marseille (koop niet de gekleurde blokjes zeep, maar de vierkante olijfkleurige)
  • Provençaalse potten
  • Provençaalse muurdecoratie
  • Provençaalse streekproducten zoals kruiden, Callissons (heerlijke amandelsnoepjes, wel duur!)
  • Nougat
  • En noem maar op!

 

 

Wanneer bezoeken

Het dorpje wordt het hele jaar druk bezocht. Parkeren gaat langs de weg en op speciaal aangelegde kleine parkeerplaatsen. Het is soms best even zoeken naar een plekje. Kosten zijn 5 euro voor het eerste uur, 6 euro voor twee uur en 6,50 euro voor 3 euro enzovoort. (Ga je ook naar Carriéres de Lumières dan kan je proberen daar te parkeren, dat is namelijk gratis. Het is nog wel een klein stukje lopen naar het dorp). 

Het beste kan je vroeg komen (voor 10 uur) of laat in de avond in verband met de drukte en de hitte. Ga je ’s avonds, dan kan je ook nog genieten van een prachtige zonsondergang. Het uitzicht is namelijk ontzettend mooi. 

 

 

 

Ben jij al eens in dit mooie dorpje geweest? Wat vond je ervan? 

 

Benieuwd wat er nog meer in de buurt te doen is? Klik hier voor meer tips van mij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *